Sledujte nás:

S jakými výrobky z luštěnin se můžete setkat?

Zpět

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Fórum zdravé výživy

Abyste se po měsíci únoru mohli považovat za skutečné experty na luštěniny, neradi bychom vás ochudili o jakékoliv faktické informace, které by vám mohly pomoci se v tomto tématu lépe zorientovat. Tento článek vás přehledně seznámí s výrobky z luštěnin, se kterými se můžete na trhu setkat.

Podle příslušné komoditní vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích č. 110/1997 Sb. se luštěninami rozumí vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin (nezralé plody - lusky a naklíčená semena se řadí mezi zeleninu).

Z luštěnin se vyrábějí následující výrobky:

  • Předvařené luštěniny jsou luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu.
     
  • Luštěniny loupané jsou celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky nebo půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami.

Mlýnské výrobky z luštěnin:

  • Luštěninové mouky jsou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené. Sójové mouky, krupice a vločky se vyrábějí plnotučné, polotučné a odtučněné. Obsahují 40 - 50 % bílkovin. Používají se především k obohacení různých potravinářských výrobků a pokrmů bílkovinami.
     
  • Luštěninové vločky jsou příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená.
     
  • Vlákninový luštěninový koncentrát je stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin.

Výrobky ze sóji

Ze sójových bobů se vyrábí mnohem širší paleta výrobků než z ostatních luštěnin, více se budete moct o sójových výrobcích dočíst v samostatném článku.

Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny dle vyhlášky:

Druh

Skupina

Podskupina

Luštěnina

hrách žlutý

hrách zelený

čočka velkozrnná

čočka drobnozrnná

fazole bílé

fazole barevné

cizrna

bob

sója

předvařené

loupané celé

loupané půlené

Mlýnský výrobek

z luštěnin

mouky

vločky

vlákninový koncentrát

 

Sójový výrobek

sójový nápoj

zakysaný sójový výrobek

tofu

sojanéza

tempeh

natto

sójová omáčka

miso

 

Názvy uvedené v tabulce najdeme na obalech potravin.

Hodnocení (59 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

27. 02. 2017 20:36
zajímavý článek
27. 02. 2017 08:59
Děkujui za info
26. 02. 2017 19:36
Pěkný článek.Děkuju.
26. 02. 2017 18:53
zajímavé
26. 02. 2017 13:02
Děkuji za přehledné informace
25. 02. 2017 17:56
Přehledné, srozumitelné, děkuji za informace:-)
25. 02. 2017 17:18
Díky za článek, člověk se pořád učí, zvlášť o některých sójových výrobcích nemám ani páru.
24. 02. 2017 21:04
Děkuji za článek.
24. 02. 2017 09:01
Děkuji za přehled
22. 02. 2017 18:40
Sojové maso patří kam?Je to vlákninový koncentrát?
22. 02. 2017 07:15
Dobrý souhrn, díky.
21. 02. 2017 21:58
díky za přehled
21. 02. 2017 20:07
Předvařené luštěniny používám.
21. 02. 2017 19:04
Zase něco zajímavého, supr, díky ;-)
21. 02. 2017 18:13
Zajímavý článek
21. 02. 2017 13:42
Řadí se mezi luštěniny také mungo?
21. 02. 2017 11:52
Předvařené luštěniny také nepoužívám. Nejraději mám čerstvé, i když jsou časově náročnější. :-)
21. 02. 2017 11:18
Děkuji za přehlednou tabulku.Z předvařených luštěnin znám čočku ia hrách,ráda je vařím,neboť je to mnohem rychlejší.
21. 02. 2017 10:49
Dekuji za informace. Já také nevarím z predvarených lustenin. Z klasických mi chutná vse víc.
21. 02. 2017 09:45
Až teď jsem si uvědomila, že když říkám, že soju "nemusím" a tím pádem nekonzumuji, že lžu. Sojovou omáčku "mohu" a konzumuji.
21. 02. 2017 09:42
Zopakovala jsem si zase něco o luštěninách.
21. 02. 2017 09:29
Např.hrachovou polévku nevařím z předvařeného, není to prostě ono
21. 02. 2017 08:49
díky za přehledné info.
21. 02. 2017 08:17
Pokaždé zde najdu něco, co jsem ještě neochutnala.
21. 02. 2017 08:04
V poslední době často používám cizrnu, ale vůbec nic jsem nevěděla o luštěninových moukách.
21. 02. 2017 07:44
Zase nové informace, mě chutná klasický hrách a čočka, ty předvařené mi nechutnaly

Naši partneři